Tapetteja 2: palvelijanhuone

Onkohan kotiapulaisten työsuhde-etuihin kuulunut oikeus päättää palvelijanhuoneen tapeteista? Sellainen ajatus tuli mieleen, kun liotin aina vain uuden kerroksen tapettia esille keittiön vieressä olevan huoneen seinistä.

phuone

Päällimmäisenä tällä hetkellä on elämäniloinen kerros oranssia maalia huoneen nurkassa.  Oranssi maali ehkä loppui, maalari tuli toisiin aatoksiin tai kenties toisiin tunnelmiin, sillä oranssi pinta päättyy toisella seinällä yllättäin kesken kaiken ja vaihtuu lennossa vaalean siniharmaaksi. Eikä sekään sitten kuitenkaan ollut aivan oikea valinta. Loput huoneesta on maalattu konservatiivisen valkoiseksi.

Oranssin ja sinisen välimaastoon oli jäänyt suikale tapettia maalaamatta. Se näyttää minusta 50-luvun tapetilta, mutta tuskins se on ollut seinässä sieltä asti.

.

phuone1

Kukaties joku on halunnut nostalgisen mallin. Tai tapettia on vain sattunut löytymään kaapista. Ja niitä löytökaappeja, niitähän huoneistossa todella riittää.

Vaalean ruudukkoaiheisen alla on ohutraitainen ruskea tapetti.

.

phuone2

Raitatapetin irrottaminen oli työn ja tuskan takana. Miten noin ohuella paperilla on voitu tapetoida seinä? Se on laadultaan kuin Tiimarin joululahjapaperia: ohutta, läpinäkyvää, repeilevää. Anteeksipyyntö edesmenneelle, mutta paremminkaan en osaa tapetin olemusta kuvailla.

Rusken raidan alta löytyi vaihteeksi kerros valkoista maalia. Se maalikerros harmitti enemmän kuin edelliset, sillä se on tuhonnut peittämänsä tapetin kokonaan. Kuvio on tarttunut maaliin, eikä enää siitä takaisin palaa.

.

phuone4

Tässä on suikale maalia, joka on kiinni raitatapetin taustassa. Siihen on siirtynyt haamu kukkatapetista, jota ei enää ole olemassa kuin maalikerroksen peittämänä.

.

Ylimaalatun kukkatapetin alta kuoriutui esiin iloisempi näyte.

phuone5

Toistaiseksi tätä tapettia on esillä vain pikkuruinen pala, mutta miten hienostunut sellainen! Himmeän vihreällä pohjalla lehväaiheinen painatus, päällimäisenä pieniä kullanvärisiä pilkkuja. Kostean painovärin jälki näkyy herkullisesti tapetin valkoisissa kuvioissa. Kelpaisi minullekin budoaarin seinää somistamaan.

.

Lehvätapetin alla on vielä  tiimaritapettiakin hentoisempi kerros.

phuonetap

Tästäkin suurin osa pinnasta irtoaa  kostutuksessa päällä olevan tapetin pohjaan, mutta jokin vaalea kohokuvio tässä on ollut. Tapetti on ohuen ohutta ja hyvin haurasta. Kaunis ja herkkä se silti on – tai ehkä juuri siksi.

.

Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä, kiviseinälle suoraan tapetoituna siniharmaa upeus:

phuoneiso

Kuva ei jälleen kerran tee oikeutta, mutta jospa lähempi tarkastelu hieman avaisi tapausta.

.

phuone7

Miten montaa eri painoväriä tuossa on käytetty? Ja eikö ollutkin niin, että jokainen väri painettiin erikseen? Päällimmäiseksi on lisätty häivähdys hopeaa. Metallissävyiset korostukset tuntuvat olleen suosiossa. Jopa makuuhuoneen ruusutapetissa näkyy oikeassa valossa hopeisia pystyraitoja.

Tapetti on upea, mutta jotenkin väärässä paikassa. Aihe vaikuttaa vanhanaikaisemmalta kuin sen pitäisi 30-luvun modernissa talossa olla. Tyyli oli kuitenkin muuttunut selkeästi 1910-luvulta 30-luvulle tultaessa. Tämä tapetti henkii enemmänkin vielä jugendin jälkimaininkeja kuin funkkista.  Joko tämä on niitä ounastelemiani rakentajan ylijäämätapettaja, tai sitten jollakulla on ollut vahvat mielipiteet ja sananvaltaa tapetinvalintaan juuri tässä huoneessa. Hmm… Allihan muutti tänne vahvaluonteisena ihmisenä tunnetun äitinsä kanssa. Ehkäpä tämäkin arvoitus vielä joskus selviää.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s