Lainalainen kaaos

Kun olohuoneessa näyttää tältä…

laudat

.

… jakeittiössä tältä…

keittiö

…se tarkoittaa sitä, että ihan kohta lattialaudat löytävät määränpäänsä ja muinaiset koolaukset painuvat taas pimentoon.

Vanhan lattian alta paljastui  vielä tässäkin vaiheessa jokunen muisto talon rakentamisen ajoilta. Parketin valmistaja selvisi jo aiemmin kasettien alapuolelle naulatuista pahvilapuista, mutta nyt tiedämme myös mistä lasit toimitettiin.

.

lähetyslista

.

Lahden lasitehdas oli ahtaalla talon rakentamisen aikoihin, kun koko rakennusalalla  oli laman jäljiltä jähmeää. Kaiken lisäksi tuontilasi Viron uudenaikaisesta tehtaasta kiristi kilpailua. 1930-luvun loppua kohti rakennustoiminta taas elpyi lasiteollisuudenkin onneksi – kunnes syttyi talvisota.

.

ruuvit

Ruuvitoimittajana on näyttänyt olleen August Stenmanin tehdas Eskilstunasta. Eikö meillä ollut Suomessa omaa ruuvitehdasta?

Kaakelitehdas sentään ainakin oli. Löysin paksuja ja painavia laattapaloja, josta suurin osa oli kotoisin kuusikulmaisesta, vaaleasta lattiaklinkkeristä ja yksi pala valkoisesta lasitetusta seinälaatasta. Sen ainokaisen seinälaattapalasen takaa löytyi puolikas Pukkilan Kaakelitehtaan tuttua sarvipäätä.

Pukkilasta tilattiin uusimmatkin laatat, kuusikulmaiset tietenkin, miten niin sopivilta sattuivatkaan tuntumaan?

.

kylppäri

Isompi kylpyhuone on nyt vesieristetty ja kaikin puolin kurantiksi todettu.

Märkätilat ovat  tunnetusti kaikkein suurinta tunnontarkkuutta ja huolellisuutta vaativa osa remontista. Sisustusarkkitehti määrittelee ulkonäön ja toiminnot, rakennesuunnittelija sunnittelee teknisen toteutuksen, hormimies huolehtii ilmastoinnin, sähkömies tekee sähköt, putkimies putket ja urakoitsijan riveistään valitsema ja ohjeistama varsinainen märkätila-asentaja valaa lattiat, tekee koolaukset, kaadot, vesieristeet ja kaakeloinnit. Hänellä on kaikkein suurin yksittäinen vastuu käytännön toteutuksesta, sillä virhe missä tahansa hänen  tekemistään työvaiheista olisi kallis ja hidas korjata.

Taloyhtiön määräämä valvoja varmistaa ja vahvistaa työn edetessä, että kaikki sujuu viranomaismääräysten ja hyvän rakennustavan ja mukaisesti. Tänään hän kävi katsomassa, josko työmaalla jo saisi aloittaa kaakeloinnin. Tarkastuskäynnillään hän totesi irti leikkaamastaan koepalasta, että vesieristeen kalvopaksuudet eivät olle sinne päin, vaan ihan täsmälleen kuten olla pitää. Kaatojen kallistukset ja korkeudet tarkastettiin kolmella erilaisella vatupassilla kaikista ilmansuunnista. Mittailut tuottivat pelkkää suitsutusta esimerkillisesti tehdystä työstä.

Kylpyhuonemiehemme oli luultavasti meitäkin tyytyväisempi kiitoksesta, mutta ei meistäkään tuntunut hassummalta kuulla, että kaaos hakeutuu kohti järjestystä ennalta suunniteltua kaavaa noudattaen.

.

tiilet

Kaikkialla ei olla ihan pelkkää viimesilausta vailla, mutta ei se mitään. Tiilipinnassa on kaunis struktuuri ja lempeät syyssävyt.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s