Arvostusta

ikkuna

Kesken hammaspyykin aamulla klo 7.10 soi puhelin: ”Deehooällältä huomenta, meillä olisi täällä teille amme tulossa.” Kiva kun oli, mutta kun meillä ei ole edes lattiaa…

Tovia myöhemmin työmaakokouksessa agendalla oli kylpyhuoneen viimeinen laattatilaus, vesikalusteviilausta, jalkalistat, laatoituksen yksityiskohdista sopimista, aikatauluja, valmiiden ja puolivalmiiden seinä- ja kattopintojen laaduntarkkailua, keskustelua lattian korkeudesta ja sen vaikutuksesta jo asennettuihin oviin, ja niin edelleen. Kokonaisuus on vain ja ainoastaan yksityiskohtiensa summa, ja niitä yksityiskohtia toden totta riiittää.

Ikkunat eivät ole oikeastaan yksityiskohta, niin iso osa asuntoa ne ovat. Meillä on onni tehdä remonttia talossa, jossa on julkisivupuolella tammipokaiset, alkuperäiset ja taloyhtiön puolesta varsin hyvin huolletut ikkunat. Pihapuolen maalatut kauniine mekanismeineen eivät ole mitään bulkkitavaraa nekään. Lisäbonuksena asunnon ikkunalasitkin ovat säilyneet ehjinä, minkä huomaa niiden hienokseltaan aaltoilevasta pinnasta.

Illalla vanhojen ikkunoiden korjaamiseen erikoistunut hienopuuseppä Päijät-Hämeestä piipahti toteamassa pokien kunnon ja saman, mitä olimme jo aiemmin osanneet epäillä: ikkunat ja niiden messinkiset helat on mitä ilmeisimmin suunniteltu ja valmistettu nimenomaan tähän taloon. Esimerkiksi saranat, jotka ovat samanlaiset kuin asunnon ovissakin, ovat olleet kaikilla ne nähneille raskaan sarjan ammattilaisille kokonaan uusi tuttavuus. Ne ovat asunnon arvo-osia, joita sietää varjella. Samanlaisia ei saa kuin asiansa osaavalla sepällä teettäen.

Aamu alkoi työmaalla, illan päätti työmaa, siinä välissä piipahdus kustannuspaikalla. Remontin loppua kohden tahti vain kiihtyy.

Välillä olisi mukava jakaa remontin riesoja ja riemuja vertaistuenkin parissa, mutta syystä tai toisesta blogosfääri vaikenee kerrostaloremonteista.

Tilastotietojen perusteella Suomen asutuista asunnoista 44 prosenttia on kerrostaloissa ja 14 prosenttia rivitaloissa. Se on yhteensä 58 prosenttia kodeista, mutta lehtihyllyn tarjonnan perusteella voisi luulla, että vain omakotitaloissa remontoidaan ja sisustetaan. Kaiken lisäksi lehtien talot ovat pääasiassa niin maalaisromantiikalla tai mummolaretrolla kuorrutettuja, että en oikein löydä niistä yhteistä nimittäjää kaupunkiasunnon saneerauksen ja sen tulevan sisustuksen kanssa.

Onkohan unelma omasta puutalosta maalla oikeasti noin vallitseva miltä näyttää? Ei niin, että se mitenkään huono haave olisi, mutta että kaikilla sama?

.

lehdet

.

2 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

2 responses to “Arvostusta

 1. stiia

  Mä olen onnellinen, että edes joku kirjoittaa blogia vanhan kerrostalon remontoinnista. Alexa Dagmarilla on menossa ilmeisesti myös vanhan kerrostaloasunnon remontti, mutta eipä siitä ihan kauheasti ole juttua muotiblogissa..

  Me ostettiin hetki sitten 1928 rakennetusta kivitalosta asunto. Mitään suurta remonttia ei olla tekemässä, koska opiskelijabudjetti itki verta jo pelkän kauppasumman näkemisestä, mutta jotain pientä kuitenkin. Onneksi mulla on isä, jonka mielestä kaikki remontointi ja näpräys on parasta miten mies voi aikaansa viettää. Viikonloppuna löytyi muun muassa piiloon tapetoitu poistoilma-akko ja sähkötyötä, jonka tekijä ansaitsisi vuoden 1974 sähkötyöteko -palkinnon (palkinnoksi suosittelen hengenvaara-kylttiä). Joku muu ansaitsisi palkinnon korvausilma-aukkojen teippaamisesta umpeen. Vielä kun löydän keittiösä poistoilmaputken niin olen tyytyväinen.

  Lattiat hiottiin tänään, 4 kultaistanoutajaa oli tehnyt tehtävänsä alkuperäiselle lautalattialle. Perjantaina pääsee näkemään, että millainen muutos on tapahtunut, kun lattia on vaihtunut tummasta vaaleaan!

  Oon kyllä kade teidän ikkunoista, meidän taloyhtiössä on uudet ikkunat. Mitä mä olen hallituksen ihmisiin tutustunut, niin voisin arvata, että vanha ikkunat ovat olleet liian huonokuntoidet restauroitaviksi. Kaikki muu taloyhtiössä on kyllä pyritty pitämään alkuperäisenä.

 2. Haa, en siis olekaan ainoa, joka on kaivannut kerrostaloremppablogeja! Ehkä aika vain ei suosi kyseistä genreä syystä tai toisesta. Tai ehkä kerrostaloremontti on yleensä aikataulultaan niin hektinen, ettei juuri koneella istumiseen liikene aikaa?

  Minulla on takana pari kappaletta omin käsin kunnostettuja koteja, joten siitäkin on kokemusta. Tämän kohdalla ei ollut mitään mahdollisuuksia enää tehdä itse, on sen verran iso pala kaikin puolin. Sitähän sanotaan, että itse tehden saa mitä ansaitsee, tai vaihtoehtoisesti sitä mitä sattuu tulemaan, mutta jos vain suinkin lihakset ja osaaminen riittävät, niin kyllä itse tekeminen on erinomainen vaihtoehto, puhuu kokemuksella kaikki menneet remonttivaivat autuaasti unohtanut kerrostaloasuja.

  Noista teidän ilmastoinneistanne tuli mieleen, että kun löydätte kaikki asuntoon kuuluvat lävet, niin kannattaisi ehkä tarkistaa josko teilläkin olisi ikiomia hormeja. Vanhoissa taloissa kuulemma asunnoilla usein on ikiomia hormeja katolle asti, mistä seuraa mm. sellaisia etuja, että voi vaikkapa hankkia liesituulettimen, joka puhaltaa käryt oikeasti ulos. Meiltä löytyi yllätyksenä niin monta omaa hormia, että voisimme rakentaa vaikka puulämmitteisen saunan. Voi olla, että taloyhtiöltä irtoaisi lupa siihen vähän tikkuisesti, mutta siis noin periaatteessa. 😀

  Onnea teidän remonttiinne – ja mitenkäs olisi oma remonttiblogi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s