Osaajan opissa: ikkunat

ikkuna3

Päivän aherruksen tulos. Sormenjäljet kuuluvat asiaan.

Ensimmäinen ajatukseni, kun tulevan asuntomme esittelyyn aikoinaan astuin, oli huoli ikkunoista. ”Voi ei, ikkunaremppaa ei ole tehty!”

Sittemmin olen oppinut paljon. Ikkunaremonttihan tarkoittaa puhekielessä lähes poikkeuksetta ikkunoiden vaihtamista. Nyt tiedän, että jos tässä talossa olisi tehty  ikkunaremonttia tavanomaisessa mielessä, siinä olisivat tällä hetkellä käytössä ehkä kolmannet ikkunat ja neljänsien vaihtaminen häämöttäisi. Sen sijaan meillä on nyt useampaankin kertaan huolletut ikkunat, joiden viimeinen käyttöpäivä ei meidän elinaikanamme koita.

Vaikka ulkopuoli on kelpo potkussa, sisäpuoli toki kaipaa huolenpitoa siinä kuin asunnon kaikki muutkin pinnat kaipasivat. Ne ovat vähän kuin parkettipoloinenkin oli: vain hellyyden ja huolenpidon päässä uudesta kukoistuksestaan. Pihanpuolen maalatut ovat kauniita, kadunpuolen tyylikkäitä, kunhan pinnat saadaan kuntoon ja yli maalatut mekanismit puhtaiksi.

Jotta oppisin ikkunoista enemmänkin, vietin lauantain Sinisen Ikkunan ikkunankunnostuskurssilla Hausjärvellä. Otin mukaan harjoituskappaleeksi toisen vauvakokoisista pikkuikkunoista entisen keittiön kylmäkomerosta. Ne on tehty hyvin, eikä niissä isompaa ongelmaa ole vieläkään. Paksut maalikerrokset vain ovat ikävän näköisiä ja puuttuvat tiivisteet saavat sukat pyörimään – vaan mitäpä väliä sillä kylmäkomerossa oli? Mutta tulevaisuudessa puhaltavat uudet tuulet, joista kylmimmät mieluiten ikkunoiden ulkopuolella.

Meitä kurssilaisia oli kourallinen, minä ainoana kerrostaloremontoijana. Ongelmat olivat vähän erityyppisiä, koska pientaloissa isoimman haasteen muodostavat ikkunoiden ulkopinnat. Tekniikat ovat kuitenkin samat, joten hyvin me mahduimme samalle kurssille.

Yksipäiväisen kurssin jälkeen olisi liioittelua kehua osaavansa, mutta nyt ainakin tiedän paljon paremmin mistä perinteisten ikkunoiden kunnostamisessa on kyse. Jos ryhdyn urakkaan itse, tiedän mitä pitää tehdä ja miten. Jos työ teetetään muilla, tiedän mistä maksamme. Sitä paitsi oli ihanaa oppia uutta ja päästä käyttämään käsiään arkisesta aherruksesta poikkeavalla tavalla. Pellavaöljykitin vaivaaminen on terapeuttisempaa lauantaipuuhaa kuin pullataikinan leipominen!

ikkuna

Yhdessä kuvassa joka tytön top 3 joulupukinkonttiin: Speedheater, pikapuristimet ja pukkijalat. Enkä ole ihan varma onko elämää ilman akkukäyttöistä kärkihiomakonettakaan…

4 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

4 responses to “Osaajan opissa: ikkunat

 1. stiia

  Me olemme pikkuremontissa siinä pisteessä, että vanha kämppä on jynssätty lattiasta kattoon (miksi en tehnyt sitä jo siinä asuessani, tuli muuten aikas hieno kämppä siitäkin siivouksella!) ja avaimet luovutetaan tänään (viikkoa etukäteen! ). Nyt sitten asutaan virallisesti tässä uudessa (vanhassa) asunnossa. Pahvilaatikot on ympäriinsä ja eteisestä puuttuu kaappi, niin ja kylppäristä peilikaappi ja sitten pitäisi saada lamput ja verhot ja..
  Mutta se mikä sai minut tuntemaan yhteenkuuluvuutta kanssasi, on väliovet. Joo, ei ihan ikkunaan verrattavissa olevia, mutta lähemmäs sata vuotta vanhat ikkunalliset pariovet kuitenkin. Ne kaipaavat hellää huomaa ja huoltoa, hiontaa ja lasien vaihtoa osittain. Isäni yritti jo tutustua oven rakenteeseen, mutta eihän me keksitty, että miten ihmeessä lasit ovat sinne saatu kiinni. Rakenne on hyvin kapea ja ikkunalasi vielä ohuempaa, ei ihme, että osa on jo halki. Heti, kun täälllä alkaa olla kaikki jokseenkin kunnossa, mä kyllä alan tutustua itsekin restauroinnin saloihin.

  Saat suositella tuota Hausjärven juttua, mikäli luulet, että siellä osattaisiin auttaa minua noiden pariovien kanssa 🙂

  • Moi, ja anteeksi, että vastaus vähän viivästyi. Ollut kaikenlaista, sano… 😛 Onnea teille uuteen osoitteeseen asettumisesta! Täällä siitä vasta haaveillaan.

   Tuo ikkunankunnnostuskurssi ei ehkä ole ihan oikea paikka väliovien kanssa kuitenkaan, vaikka muuten olikin todella hyvä ja havainnollinen johdatus. Metsänkylän navetan osaajarekisteristä voisi löytyä yhtä ja toista. Itse asiassa juuri tässä kuussa on koulutustakin, kun kurkkasin:

   http://www.metsankylannavetta.fi/vanhan-talon-salat-koulutus/syksy-2014-kurssit/

   Ovenkuunostuskurssi! Sinne suuntaisin viivana, jos olisin sinä. Ikkunakurssi oli Metsänkylän Navetan kautta myös ja pidin sitä todella hyvänä. Meilläkin on vielä ovihommaa edessä, sillä ihan kaikkea en uskalla päästää urakoitsijaa enää tekemään. Vahingoista viisastuneena. Peiliovia ei ole, mutta orkkiksia lakattuja puuovia kyllä, eikä niitäkään voi ihan miten vain kohdella.

   Kerro ihmeessä miten projekti etenee ja kurssista myös, mikäli sille osallistut.

 2. Minäkin luulen että kärkihiomakonetta ilman en voi jatkossa elää ;D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s