Yhdentenätoista yhtä ja toista, vaikkapa naisen paikka.

kuva(35)

.

Muutama postaus sitten  uhkasin kertoa kokemuksista naisen paikasta asunnon remontoinnissa. Tästä voisi halutessaan kirjoittaa tosi lyhyen postin. Se kuuluisi: Naisella ei ole paikkaa remontissa.

Pari lisäsanaa selitykseksi kuitenkin.

Mitä se on?

Kun remontti oli ihan alkuvaiheessa, suunnittelupöydällä vielä, erehdyin pitämään itseäni mieheni kanssa tasavertaisena tilaajana. Olin asiassa jopa karvan verran yliherkkä: työ nimettiin mieheni sukunimen mukaan, mitä hiljaa karvastellessani tunsin olevani pikkumainen. No, nimi on vain nimi, maksut kyllä löytävät aikanaan minutkin, pureskelin asian.

Ensin kun remonttiin liittyvät sähköpostit tulivat vain miehelleni, oletin sen olevan erehdys. Erehdys oikaistaan helposti laittamalla asianosaisille kohtelias, mutta selkeä sähköposti: yhteinen projekti tarkoittaa yhteneväistä tiedonkulkua kaikkien osapuolten eduksi ja väärinkäsitysten välttämiseksi. ”Kyllä, kyllä, toki…”

Kissan viikset.

Lopulta päätin, että tämä ei ole minun hetkeni käydä taistoon sukupuoleni remontoijien puolesta. Yritetään nyt saada vain asiat hoidettua. Jatkossa mieheni välitti saamansa sähköpostit minulle, sillä se oli ainoa tapa saada molemmille edes suunnilleen samat tiedot. Edes ne laskut eivät tulleet minulle ilman eri selvittelyä ja vielä kerran nimen oikeinkirjoituksen oikaisua. (Jossain joku lähes-kaimani veti takuulla toisenkin kerran aamukahvit väärään kurkkuun meiliään tavatessaan.)

Urakoitsija ei koko puolen vuoden tuttavuutemme aikana vastannut kertaakaan soittooni, eikä sen paremmin soittanut minullekaan. Tekstiviestit ja meilit kulkivat samaa yksisuuntaista väylää.

Näissä touhuissa pojat leikkivät poikien kanssa, tytöt tyttöjen. Se tarkoitti sitä, että tasapuolisuuden (vaan ei tasa-arvon) nimissä naispuolinen suunnittelija kommunikoi pääasiassa vain minun kanssani, jolloin puolestani välitin omat tietoni miehelleni. Ja kun kumpi tahansa meistä lähetti remonttiin liittyviä posteja ulos, merkitsimme aina toisemme yhdeksi vastaanottajaksi.

Jossain välissä oli tulla vähän pässi olo. Vai kuttuko vai mikä uuhi se naaraspuolinen lammas on?

Naisen euron tuntevat kaikki. Se tarkoittaa tietenkin erotusta, joka naisten palkoissa on samaa työtä tekevien miesten palkkoihin verrattuna. Mutta nyt törmäsin ensimmäistä kertaa elämässäni siihen, että naisen euro näyttäisi olevan vähäpätöisempi euro myös maksuvälineenä.

Tämä ilmiö lyö läpi koko prosessin. Siinä ovat mukana niin isännöitsijät kuin valvojatkin. Vielä viime viikolla mieheni – ja vain mieheni – sai raportin taloyhtiön valitsemalta valvojalta, jonka palkkion yhdessä maksamme. Mitä tehdä? Tätä sotaa en voisi voittaa, joten en ryhdy siihen, mutta voimaton olo tulee. Nainen – rakennusalan aisankannattaja?

En tiedä miten yksinäisen naistilaajan kanssa mahdetaan menetellä. Otetaan selvää isän tai veljen yhteystiedoista, ja hoidetaan asiat sitä kautta? Mahtaisikohan ex-puoliso kelvata paremman puutteessa? Tai sitten ongelma olikin juuri siinä, että oli olemassa myös se miesvaihtoehto, jonka kanssa hoitaa asiat ”miesten kesken”. Nainenkin olisi ehkä kelpuutettu täysivaltaiseksi asiakkaaksi, jos muuta ei olisi ollut tarjolla.

Olen tässä kuukausien kuluessa moneen kertaan muistellut erästä muiden asioiden yhteydessä tapaamaani naista. Hän oli ollut aikeissa täydentää opintojaan rakennusalan puolelta laajentaakseen toimenkuvaansa. Koulutuksen alettua hän totesi kurssin ainoana naisena, että kyllä hän näiden opiskelijatoverina jaksaa, mutta töiden tekeminen heidän kaltaistensa kanssa olisi tuhoon tuomittu yritys. Sukupuoliasenteet olivat liian paksuja. Opinnot suuntautuivat toisaalle.

Jos, arvon Ladyt, kuvittelette, että olette saaneet autokaupassa heikosti palvelua, niin kokeilkaapa tilata remontti yhdessä miehenne kanssa.

4 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

4 responses to “Yhdentenätoista yhtä ja toista, vaikkapa naisen paikka.

 1. Laura

  Tämä selittäisi pari asiaa viime vuosilta.

  Jotenkin kuvittelin, että olematon palvelu ja tarjouspyyntöihin reagoimattomuus johtuisi jostain monimutkaisemmasta. Tai että on vaan tilauskirjat niin täynnä… Mutta jopa ei-oota luulisi myytävän vastauksen kanssa!

  Todennäköisesti mun tapauksessa kysymys on jostain monen asian yhdistelmästä. Ei saisi pyytää liian hankalia asioita, kuten alustavaa hinta-arviota, aikataulua, arviota työn määrästä, jne… Kysymyksessä vielä taloyhtiön nimissä tehtävät jutut, että ei ihan nappikauppaa.

 2. Kokeilepa lähettää samat postit ”Laurina”. 😉 Etenkin näissä rakennus- ja saneeraustöissä on ihan pakko olla budjetit ja aikataulut soppariin kirjattuna, jotta edes jokin roti pysyisi. Eikä sopimusta voi laatia, ellei noita asioita ole jo tarjouksessa, eikä niitä ole tarjouksessa, ellei ole tarjouspyynnössä…

  Jotenkin kuulostaa kaukaa haetulta se rakentamisen lama, josta aina välillä puhutaan, jos firmoilla ei ole aikaa tai mielenkiintoa vastata tarjouspyyntöön minkäänlaisella inahduksella.

  • Laura

   Joo Lauri täs terve… Tota pitäis kokeilla, jos ei muuten niin huvin ja urheilun vuoksi!

   Huoltoyhtiöt on toinen ihan käsittämätön ala, niiden kanssa en usko että auttais vaikka pukeutuis keski-ikäiseksi mieheksi ja lupais olla vaatimatta yhtään mitään. Mutta se on jo toinen tarina ja toinen asumisen ulottuvuus. 🙂

 3. En ole tottunut pitämään sukupuolta erityisen merkityksellisenä asiana muuten kuin lisääntymisbiologiaan liitttyen, joten aika yllättäin tuli tilanne eteen.Onkohan huoltoliikkeissä tai isännöinnissä ylipäätään naisia kuin sihteereinä? Voisi olla hyvä, jos pakka vähän sekoittuisi.

  Mutta jottei ihan rutinaksi menisi, niin olen saanut myös erinomaisen hyviä, sukupuolineutraaleja kokemuksia rempan tiimoilta. Silloin on ollut kyseessä yhden miehen – tai naisen – yrityksiä, tai muuten vain nykyhetkessä eläviä ihmisiä. Heidän kanssaan asioin ilokseni jatkossakin. Että toivoa on. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s