Neljätoista: miten tehdä haastavasta hankalaa

  IMG_6754

Helppoa reittiä…

Kahden perheen ja ties miten monen sukupolven tavaroilla kalustaminen eli sisustaminen on sellaista tasapainoharjoitusta, että jos tässä onnistutaan uskottavasti, niin liityn sirkukseen.

Luovuuden rajoja  koettelevan lähtökohdan lisäksi meillä on se jo aimmin mainittu periaate, että uutta ei osteta, jos käytetty vaihtoehto on mahdollinen.

Kaikenlaista löytyy valmiiksi, mutta yhden lapsen toivomaa tavallista valkoista sänkyä meillä ei ole.

Laverisänkyjähän on jokaisella ennen vuotta 1985 rakennetulla  kesämökillä ja joka kodissa, joka on perustettu ennen vuotta 1975. Laverisänky on niin yleinen ja  niin vähän haluttava kaluste, ettei niitä oteta edes kierrätyskeskuksissa vastaan. Niitä pitäisi siis olla nettikirppikset väärällään.

Ei vain ole. Ei löydy edes ostetaan-ilmoituksen kautta – yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: Ikean laverisänkyjä on. Ja Ikean metallisia sohvasänkyjä.  Ja Ikean runkopatjasänkyjä, Ikean parvisänkyjä, parisänkyjä, vuodesohvia ja mitä tahansa nukkuma-alustoja, mitä ihminen vain voi keksiä. Tarjontaa on, kysyntää ei niinkään. Ikeaa ostetaan uutena, ei kierrätettynä.

Me kun olemme mestareita tekemään elämästä vaikeaa, niin pyhiin pyrkimyksiimme kuuluu myös Ikea-vapaa koti. Sen toteuttaminen onkin konstikkaampaa kuin voisi luulla. Ikean juomalaseja ja lampunvarjostimia, pussilakanoita ja energiansäästölamppuja, vessaharjoja ynnä muuta on lähes joka kodissa. Niin meilläkin, vaikka suhteellisen hillityssä määrin. Karsiminen ei ole suuri ongelma, mutta totta on, että jotkin asiat saisi verrattoman helposti katsomalla netistä Ikean lähimmän tavaratalon saatavuustilanteen ja hakemalla tarvitsemansa sieltä.

Vaan päätös on päätös.

Kertakäyttökulttuurin kartteleminen ja yritykseen liittyvät eettis-moraaliset ongelmat saivat meidät tekemään tämän valinnan. Meidän on pakko kuluttaa, mutta ei pakko käyttää Ikeaa. Muitakin vaihtoehtoja on.

Aihe on vähän arka, koska kyseinen huonekalujätti on  niin monen kodin peruskauppa. Ikealla on kivoja tuotteita, kiva leikkipaikka lapsille, kivat hinnat, kivat kuusiokoloaivaimet ja kivasti toimivat nettisivut. Kuvastot ovat niin kivoja, että nykyään myös sisustuslehdet ovat alkaneet näyttää Ikean kuvastoilta. Ei se maailman pahin asia ole. Mainoskuvat peilaavat kansankodin aurinkoista puolta. Siellä onkin monta asiaa kadehdittavan hyvin.  Ruotsissa on muun muassa perustettu menestyviä kansainvälisiä yrityksiä…

Kun olen uskaltautunut ikeattomasta periaatteesta ääneen kertomaan, ei vastaanotto ole aina ollut pelkästään myötähyminää. ”Joidenkin on pakko ostaa Ikeasta”, on argumentti, jolla viitataan hinnoittelupolitiikkaan. Rohkenen olla toista mieltä. Tai onhan se halpa, jos tahtoo ostaa välttämättä uutta, mutta meillä kun ei sellaista henkistä pakkoa ole.

Uutena välttämättä hankittavissa aion pitää saman linjan, vaikka suuren suomalaisen tavarataloketjun kassatyttö yritti lähettää Ikeaan ostoksillle, kun  oman tavaratalon valikoima ei tarjonnut ongelmaani ratkaisua. Asiakaspalvelija toimi ihan oikein yrittäessään  auttaa, mutta onhan se nyt pentelettä, että  Ikea on ainoa paikka, josta voi edes haaveilla voivansa ostaa suihkuverhokangasta.

Jatkamme valitsemallamme mutkaisella tiellä. Yritämme nimittäin myös suosia suomalaista.

Nyt saa vapaasti sanoa, että yhtä hyvin voisimme laittaa päämme pyöröoven väliin. Mutta ei se vain olisi ollenkaan yhtä hauskaa ja opettavaista, vaikka saman verran sattuisikin.

Saapa nähdä kuinka periaatteillemme todellisuuden myllynkivien välissä käy. Pientä lipsumista on jo havaittavissa vaatekaappirintamalla. Ikea-versio nimittäin odottaisi valmiina varastossa.

IMG_6404

…vai vaikeimman kautta?

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s