Keittiön tarina

Blogi on levännyt, sen pitäjä ei. Meillä tapahtuu nyt lähinnä sisustuspuuhia, mikä ei remonttiblogin sisältöön kuulu, enkä siksi ole aihetta päivittänyt. Sen sijaan kronologinen kertomus keittiön synnystä jo on selvästi remonttiaihetta, ja sellaista pukkaa nyt.

Heti kärkeen on kyllä lausuttava pahoittelut kuvien laadusta. Otokset vastaavat valokuvauksen saralla tasoltaan suunnilleen samaa kuin kuitin taakse kirjoitettu kauppalappu kaunokirjallisuudessa, mutta näillä on pärjättävä ja vähästäkin oltava kiitollinen. Pelkkä muisti olisi kelvoton kirjuri.

keittiö11

Takka sijaitsee hallissa ja ovi hallista vei vanhalle keittiöpuolelle. Oven takana on kapea käytävä (karuselliksi kutsumamme), joka oli täpösen täynnä ovia, joista osa kaappien, osa kylpyhuoneiden, osa asuinhuoneiden, osa yläkaappien. Ovia oli niin tiheästi, että heikompaa olisi huimannut. Käytävän perimmäisessä nurkassa, parin mutkan ja vielä yhden oven takana oli pikkuinen keittiö, joka ei mitenkään voinut enää nykyaikana palvella tarkoituksessaan. Sinne ei mahtunut edes jääkaappia. Se oli sijoitettu yhteen käytävän runsaslukuisista kaapeista.

.

keittiö12

Sama ovi suljettuna ja käytävän puolelta katsottuna. Valitettavasti kaikkia ovia ei näy kuvassa, eikä edes puolia niistä.

Tähän sokkeloon me sitten päätimme sijoittaa keittiömme, aivan keskelle asuntoa. Tiedossa oli rupeaman verran purkamista ja jälleenrakennusta. Ovikaruselli oli joka tapauksessa varsinainen painajainen, eikä se olisi jäänyt ennalleen, vaikka keittiö olisi ollut missä tahansa asunnon kolkassa.

.

keittiö10

Purkutyöt ovat alkaneet maltillisesti. Koska uusi keittiö tarvitsi leveyttä ja halli valoa, purettiin vanha väliseinä – ja komeroita ja ovia ja yläkaappeja – pois. Päätös oli vaikea, mutta antoi loppupeleissä punnittuna sentään selvästi enemmän kuin otti.

.

keittiö9

Keittiön paikka alkaa olla valmis. Kaappiseinät ovat poissa sekä hallista että käytävältä. Kylpyhuone käytävältä on purettu, samoin kaikki yläkaapit. Käytävän varrella olleista kahdesta huoneesta on nipistetty tilaa, jotta keittiöstä saadaan ympäri käveltävä, eikä pullonkaula.

.

purku

Siinä missä lukee ”tämä jää”, sijaitsi kylpyhuone. Siihen oli tuleva keittiön vesipiste ja astianpesukone.

Perimmäisenä kuvassa näkyy vanhan keittiön kylmäkomero. Istun parhaillaan samaisessa nurkassa mukavasti nojatuolissani läppäri sylissä kirjoittamassa remonttiblogia. Nyt tuntuu aika paljon paremmalta kuin  tuolloin.

.

.keittiö7

Rakentaminen on alkanut. Kattoon tehtiin pieni alaslasku, jotta sähköt saatiin kulkemaan siististi sen suojissa. Katto oli myös kaiken purkamisen jäljiltä varsin rujossa kunnossa ja osittain eri korkeuksilla. Huonekorkeutta säilytettiin niin paljon kuin mahdollista, mutta pieni korkoero katoissa eri tilojen välillä tuntuu miellyttävältä. Se jakaa niitä visuaalisesti vaan ei fyysisesti.

.

keittiö8

Mikään ei tietenkään pysy paikallaan ilman tukirankaa. Se olikin aikamoinen rakennelma.

.

keittiö5

Väliaikaisena lattiana toimineet vanerilevyt poistettiin, kun uutta lattiaa alettiin rakentaa. Ja se puolestaan tapahtui vasta sen jälkeen, kun seinät olivat kasvaneet uusille kohdilleen. Katosta roikkuu nippu johtoja. Ne ovat kotimme sähköinen sydän: siinä kohtaavat asunnon kaikki sähkövedot.

.

keittiö 4

Uusi lattia vasta-asennettuna tuoksui taivaalliselle! Oli se myös hienon näköinen.

.

keittiö3

Lattiasta piti tulla valkoinen, mutta halusin välttämättä siitä harmaan. Sävy on niin vaalea, että ilman vertailukohtaa sitä helposti pitäisikin valkoisena. Tarkan harkinnan tulos väri todellakaan ei ole: nappasin sen pc:n näytön värikartan perusteella. Oli tuuria mukana.

.

keittiö2

Maalauksen jälkeen lattia taas peitettiin suojaan. Työn fokus siirtyi karmeihin, vähän takaisin seiniinkin, putkiin ja sähköihin, jotta maasto olisi otollinen keittiökaappien laskeutua.

.

keittiö1

Tässä saarekeosuus kaapeista on paikallaan. Ei työtasoa, ei koneita, ei edes kylpyhuoneessa ovea, mutta täällä me sinnikkäästi jo asuimme sirkkeleiden ja maalipönttöjen seassa. Ei ihan sitä mitä ajattelin uuteen kotiin asettumisen olevan, mutta sinänsä jännittävä kokemus. Selvä, koettu on. Uusinnasta ei niin väliksi.

Koettelemus ei ollut maailmanluokan kärsimys, mutta pitkän ja pitkittyneen remontin jälkeen siinä oli ihan riittävästi jännitystä. Retkielämän viehätystä on koettu lähivuosien tarpeiksi.

.

valmiskeittiö

Siinä se lopulta nyt sitten on. Saarekkeessa on kaasutaso, uuni ja lämpölaatikko (jota on jopa käytetty!), oikealle kulman taakse jäävät jääkaappi, astianpesukone ja tiskiallas.  Saarekkeen pituus on 2,4 metriä, leveys 80 cm.

Pidän juuri tästä näkymästä ihan valtavasti. Siinä on koko kodin suurin muuttuja, isoin jännitysmomentti ja aivan liian kallis paikka munauksille. Nyt uskaltaa jo sanoa, että ei kaduta, nappiin meni.

Vaikka keittiö on periaatteessa ikkunaton tila, se on avara joka suuntaan. Valosta pitävät huolta Osramin upotettavat ja suunnattavat ledivalaisimet, ja hyvin sen tekevätkin. Ja kun huoneiden ovet ovat auki, voi keittiöstä nähdä yhteensä seitsemän ikkunan kautta ulos. Eli se siitä ikkunattomuudesta.

Parempia kuvia tulee sitten kun meillä vallitsee keittiössä luonnottoman siisti hetki, arkirealismi kun ei oikein ruleta keittiökuvissa. Murusten ja maitolasien kollaasi jääköön perhepiirin kokemukseksi.

4 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

4 responses to “Keittiön tarina

 1. Henna

  Kyllä sä voisit laajentaa sisustusblogin puolelle pikkihiljaa 😉 Kiva nähdä uusissakin postauksissa näitä vanhoja kuvia, pysyy kärryillä eikä tarvitse hakea aiemmista postauksista kuvia ! Keittiö on kyllä upea !

  • Vanhoja kuvia on koneellakin tuhatmäärin, mutta uusia vähemmän. Siihen on luonnollinen syy: ei mahdu! Eli ulkoisen muistin hankintaan, mars, mars. Ja on ollut vähäpaljon haastavat kuvausilmat, ja seli seli. Eli on ollut motivaatiokin hukassa, kun energia on mennyt huushollin järjestämiseen. Tänään on taas päästy kyllä vähän eteenpäin. Maalisudin ja ompelukoneen voimin, sano.

 2. Ei muakaan haittais, jos vaikka vilahtelis jotain sisustusjuttujakin välillä 😉
  Hienoa jälkeä on kyllä saatu aikaiseksi, ootan jo innolla loppukämppää!

 3. Voi olla, että ihan vähän yritin luikerrella siitä sisustushommelin julkiseksi tekemisestä. Ei nimittäin mene ihan kuin elokuvissa. Paitsi ehkä kauhuelokuvissa. 😉 No ei sentään, mutta on tämä hakemista, myös sanan perusmerkityksessa. Haetaan sitä sun tätä, ja kun löydetään, niin tulos on enemmän tai vähemmän sitä mitä kuviteltiin. Ja jos joku tietää paikan, josta voi ostaa valkoista suihkuverhokangasta (tai mustaa tai musta-valko-raidallista) niin kertokoon vähän äkkiä!

  No tulee niitä kuvia joskus, lupaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s