Tonkkari

tonkinois

Ikkunanpuitteiden korjaajien kanssa sovimme yhteneväiset menetelmät ja aineet, jotta karmit ja puitteet olisivat valmiina samaa sarjaa. Le Tonkinois oli minulle ennestään tuntematon lakka. Ammattilaisen suositus, moninaiset käyttökohteet veneistä lattioihin, luontoystävällisyys ja parin, kolmensadan vuoden kunniakas historia vakuuttivat minutkin. Hätä oli tulla siinä vaiheessa, kun lakkaa olisi pitänyt saada hankittua. Maahantuoja on ilmeisesti vaihtunut, nettisivujen tiedot jällenmyyjistä olivat vanhentuneeet ja olemassaolevillakin oli tarjota ei-oota. Että jos innostutte Tonkkarista, niin varatkaa riittävästi aikaa sen hankkimiseen.

.

smyygikesken

Hiomisen ja karmien puhdistuksen jälkeen pääsin viimein intoa tiristen testaamaan ihmeainetta kohteeseen. Kyllä! Le Tonkinois antaa puulle juuri täsmälleen sen klassisen hunajansävyn kuin toiveenani olin esittänyt. Ensimmäinen kerros oli kiitollisin levitettävä, koska näkyvä muutos oli niin valtava.

Tuote on liuottimeton ja siksi käyttäjäystävällisempi kuin esimerkiksi venelakka, jolla syntyy vaivatta kohtuullisen kaunista pintaa, mutta joka sivutuotteenaan sulattaa maalarin aivot. Sitä ei saisi sisätiloissa enää nykyään edes käyttää. Ei tämäkään ihan pelkkää mehua ole, sillä tuoksu oli melkoinen, vaikka lakattavaa pinta-alaa oli melko vähän.

.

smyygivalmis

Ensimmäisen lakkauksen ja vuorokauden kuivattelun jälkeen hioin pinnan vielä kerran hyvin kevyesti hienolla paperilla. Seuraavaksi toinen kerros lakkaa, kuivatus ja sen jälkeen kolmas ja viimeinen kerros. Le Tonkinois oli miellyttävää levittää. Se jätti hyvin työskentelyaikaa, mutta kuivui kohtuullisesti reilussa vuorokaudessa. Tässä kohteessa pinnasta tuli näillä keinoin oikein hyvä, mutta esimerkiksi pöytälevyn peilikiillon kanssa olisi voinut olla tekemistä. Kenties tätäkin lakkaa voisi ohentaa viimeistä silausta varten erittäin vaativissa kohteissa.

.

.yläsmyygi

Mutta kyllä perinteinen öljylakka joka tapauksessa tuotti näin suoraan tölkistä levitettynä erinomaisen kaunista pintaa. Puuhun imeytyvä lakka antaa todella upeasti syvyyttä värisävyyn. Samalla se tosin nostaa myös kolhut ja muut ajan merkit selkeämmin esille kuin vesilukoinen, maitomainen mattalakka, mutta sellaista se on. Ikkunat eivät ole uusia, eikä niiden siltä tarvitse näyttääkään. Tein silti töitä iltakaudet veitsenkärjellä lakkarippeitä koloista kaivellen ja ruuvinreikiä kittaillen, jotta yleisilme olisi valmiina siisti.

.

Ajoittaisista aurinkoisista ja hikisistä päivistä huolimatta meillä on öisin tuulen suunnasta ja voimasta riippuen ollut välillä rapsakan raikasta – kuten juuri nyt. Elämämme maanpäällisellä Merkuriuksella alkaa kuitenkin olla loppusuoralla, sillä sisäikkunat saapuvat parin päivän kuluttua kotiin. Jännitys tiivistyy. Täälläkin olisi vielä vähän puuhattavaa ennen h-hetkeä.

3 kommenttia

Kategoria(t): Uncategorized

3 responses to “Tonkkari

 1. heikki lehmusto

  moi, mistähän lakkaa sais, siis firman nimi ja meiliosoite ja mielellään puhelinnumero, niin lukija on kiitollinen – kiitos muuten tähänastisesta, omat ikkunat Munkassa odottavat …

  • Hei, Tonkinoisia olisi löytynyt Helsingistä Kirjovärit Oy:ltä osoitteesta Läkkisepäntie 22, mutta reitin varrelle osui tällä kertaa paremmin Varastomaali Oy Järvenpäässä, Pohjoisväylä 60.

   Nyt kun vertaan omaa lakkauskäsialaani ammattilaisen tekemään jälkeen, niin eroa on selkeimmin kerrospaksuudessa. Riippuu tietysti vähän siitä mitä pintakäsittelyllä hakee, mutta myönnän auliisti, että Sinisen Ikkunan Tiinan tekemät ohuet kerrokset miellyttävät silmääni enemmän. Eli tiheä, melko jäykkä sivellin ja hyvin vähän lakkaa kerrallaan, mutta kerroksia neljä, niin puun pinta säilyy puun oloisena. Kirjovärit osaa varmasti neuvoa tässä paremmin.

   Onnea ja menestystä operaatiolle! Lopputulos on vaivan arvoinen.

 2. lauri

  Hei,
  Kiitos hienosta artikkelista. Le Tonkinois -lakkaa löytynee helpoiten http://www.letonkinois.fi

  Kunnollinen työväline helpottaa lakan levittämistä. Laadukkailla siveltimillä on helpompi tehdä ohuita tasapaksuja kerroksia. Lakkaa voi myös ohentaa puu- eli pineenitärpätillä.

  Pari kommenttia tekstiisi:
  ”Tässä kohteessa pinnasta tuli näillä keinoin oikein hyvä, mutta esimerkiksi pöytälevyn peilikiillon kanssa olisi voinut olla tekemistä. Kenties tätäkin lakkaa voisi ohentaa viimeistä silausta varten erittäin vaativissa kohteissa.”

  -Lakkaa kannattaa ohentaa ennemminkin ensimmäisillä levityskerroilla. Kokemus on osoittanut että jos ohennat viimeisen lakkakerroksen, ei pinnasta tule yhtä kiiltävä. Tosin sen voi kiillottaa jälkikäteen.

  ”Puuhun imeytyvä lakka antaa todella upeasti syvyyttä värisävyyn. Samalla se tosin nostaa myös kolhut ja muut ajan merkit selkeämmin esille kuin vesilukoinen, maitomainen mattalakka, mutta sellaista se on.”

  -Öljylakka korostaa puun syykuviota ja väriä (on itsessäänkin kellertävää). Tästä johtuen myös virheet pinnassa korostuvat. Niitä voi peittää sävyttämällä lakkaa. Vesiohenteinen (muovilakka) ei korosta puun syykuviota, vaan näyttää kuolleelta. Tästä syystä myöskään virheet eivät korostu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s